Mekasehhh awak2!

Tuesday, 26 November 2013

throwback! 18/11/2013

salam readerss.kali nie ade masa sikit.meh throwback momment masa18/11/2013.
bajet mcam romantkk je an. hehe,actually tarikh nie aku dan all nurses UNiSZA ada lawatan.

well, aku n others pergi melawat tapak pelupusan sampah dekat tganu nie. sepatutnya taklimat dlu,tapi de problem. so, meh la kita membusukkan diri. hohohhh.

#roll pic meh :)

ini adalh salah satu tempat untuk "savages" dekat tapak nie berehat

savages tuu adaalh pekerja yang diupah untuk asingkan sampah-sampah yang boleh dikitar semula, macam plastik, tin2. bila IV Encik Hakimi, savages nie tak diberi sebarang imunisasi pown untuk depa protect diri depa. see, macam mana depa sanggup bahya an diri untuk cari sesuap nasi. sedih tengok depa dok angkut sampah-sampah tuu. ada jugak bila depa lucky,jumpa laa duit kaa, cincin kaa. (*memang untungg). hahaa


see, suasana dia.belum bau nyee ag. grrr

gambar atas tuu Encik Hakimi, sempat ag an aku snap.hoohh

pagi nyee sampah. Fresh ag. dari MYDIN BESAR KT

tempat nie lebih kurang 34.5 hektar/segi





nie batch aku. sem 5 sesi 2011/2012
semoga ikatan ukuwah kita sentiasa terjaln.inn shaa Allah :)

selesaii usha2 tapak.haha. kami balik u untuk dengaq taklimat.
taklimat diberi oleh Encik Hakimi dan Enck Suhaimi

pic dekat sebelah tuu,KT masa zaman dulu.
antara isi taklimat yang aku boleh kongsikan dengan hamap adlah:
- dekat tganu nie,hampir 400 tan sampah sehari dikutip.(*bayang an ~~`) hoohh, banyakk gilerrr
- yang depa nie amek cuma sampah-sampah yang tidak bertoksid.
- kalau ikut an purata : 5 kg/day- sampah dari perumahan
                                 : 10kg/day- sampah dari premis-premis
                                 : > 50kg/day- sampah dar pasaraya.
- pastuu, MBKT bayar dekat RD Paper Sdn, Bhd untuk lupus an barang-barang yang boleh dikitar semula nie lebh kurang RM 4, 302.00 per MONTH !! banyak an. huhuu
 -  jangka hayat tempat pelupsan ne boleh tahan lebih kurang 30 tahun, dan dia start beroperasi masa MAC 2005. so, that means tak lama dah an. bayang an, bnyak gilerr smpah yang kita rakyat Malaysia dan terutamanya warga Terengganu buang every day.banyakk !!

hohoo,banyak pulak berceloteh, so, sampai kat sini je dlu. just nak saran an semua, jimat-jmat an la penggunaan plastik terutamanya sebab payah nak lupuss. siyess !!

dan start semula amalan kitar semula :)
 that all from me.
see you all soon, bubyee !!


#notakaki: nak buat sebarang aduan boleh call 6271111. warga tganu jerr.heeee :))

1 comment:

cikmisi leen said...

nice post !! very knowledgable .. alarr, xsmpat pom nk hapdated sal neh.. hehe ~ share yg ida pnya jer lah keh3 tq dear ^^